domingo, 25 de noviembre de 2012

DIGUES DE QUÈ PARLARÀS, PARLA'N I DIGUES DE QUÈ HAS PARLAT

Per estructurar un discurs cal:

  1. INTRODUCCIÓ: en què es presenten el tema i els objectius.
  2. DESENVOLUPAMENT: en què es transmeten les informacions en un cert ordre lògic
  3. CONCLUSIÓ: en què es fa una síntesi final i es tanca el discurs.


1. INTRODUCCIÓ

" Allò que comença bé ja està mig acabat"

El moment que es comença és el pitjor de tots, per això és important tenir una bona introducció, per:

- Públic: capta l'atenció i crear l'expectació necessària per mantenir-la.

- L'orador: aportar recursos en un moment que sol generar inseguretat: el principi de qualsevol intervenció.

FÓRMULES INTRODUCTÒRIES:


  • Definició: Breu comentari sobre el títol del tema.( diccionari)
  • Presentació d'objectius: Explicar-los motiva i centra l'atenció dels oients. 
  • Presentació del guió: Molt apropiat per a discursos expositius i per a sessions pràctiques.
  • Preguntes: Una manera d'anticipar-se.
  • Lectura mental: Esmentar algunes preconcepcions que hipotèticament té l'auditori. 
  • Documentació: Mostra alguna notícia o dades recents. Cal escollir-ne de senzilles, fàcil.
  • Afirmació provocadora: Donar una opinió atrevida, una dada espectacular...
  • Anècdota: historieta ben escollida o una anècdota personal, amb certa intriga i que condueixi el tema; breu i relacionada amb el tema.
2. DESENVOLUPAMENT





Selecció i odre del discurs segons l'objectiu del discurs: 

  • Per a informar: Estructura descriptiva i estructura cronològica.
  • Per a convèncer: Estructura inductiva i SAP: Informació de casos concrets per arribar a la idea general que explica tota la informació anterior i que funciona com a conclusió. D'específic a general. 
3. CONCLUSIÓ


Les funcions bàsiques d'una conclusió són:

  • Tancar el discurs
  • Sintetitzar les idees principals i oferir una visió global del missatge
  • Deixar una bona impressió final en les persones que ens han escoltat
Una bona conclusió té una efecte determinat en la fixació de contingut, és a dir, que si un dircurs t'ha agradat la informació l'assoliràs amb més facilitat.
Hem de diferenciar conclusió de tancament, aquest és la imatge final que dones al públic però no forma part del discurs.

FÓRMULES DE CONCLUSIÓ:

  • Repetir la introducció 
  • Resumir els punts principals
  • Invitació a l'acció. 
  • Anunci d'un esdeveniment futur
  • Promesa
  • Apel·lar als sentiments


Reflexió:
Fa temps que realitzo dircusos o exposicions, però mai m'havien ensenyat una vía per millorar-les, sempre exposava segons la meva intuició. Després de realitzar aquests apunts puc dir que ser quina estructura ha de tenir el meu futur discurs, i gràcies aquest tinc termes claus que m'ajudaràn a ser una comunicadora eficaç.

MAPES CONCEPTUALS:

És una eina essencial per la representació de pensament.
s una tècnica usada per a la representació gràfica del coneixement. Com es veu, un mapa conceptual és una xarxa de conceptes. A la xarxa, els nodes representen els conceptes, i els enllaços les relacions entre els conceptes." DEFINICIÓ EXTRETA DE VIQUIPÈDIA

Aquests són creats per  Joseph D. Novak i ens ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema.

"La construcció d'un mapa conceptual és doncs un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura en que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals." EXTRET DE GESTIÓ DE LA INFORMACIÓ I EDUCACIÓ


Existeixen diversos programes per realitzar un mapa conceptual eficaç, però un dels millor i el que hem utilitzat a classe és  CMapTools. Per realitzar una petita pràctica de com s'utilitza vam realitzar un a classe sobre El dinar de nadal. El resultat de la prova és aquest: 



FLUXOGRAMES

"Els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca." EXTRET DE BLOC GTIC

La diferencia amb els mapes conceptuals, és que en aquest representem una acció i aquesta sempre es mira de dalt a abaix.
La simbologia més utilitzada és:

IMATGE EXTRETA DE BLOC GTIC




Podem trobar més símbols amb les seves explicacions aquí

Per treballar fluxogrames hi han moltes eines però la que hem utilitzat a classe és  eina on-line anomenada Gliffy i que podeu trobar a: http://www.gliffy.com

Per realitzar una petita prova de com funciona, a classe hem realitzat una prova d'un semàfor:


miércoles, 14 de noviembre de 2012

"COM PARLA BÉ EN PÚBLIC "

Durant aquest últim més, en l'assignatura de COED, havíem de llegir i fer apunts sobre el llibre de Com parla bé en públic. En la última classe de COED, vam analitzar el treball realitzat.


  • Primerament, vam realitzar grups de quatre. Cadascun d'aquest va realitzar un decàleg amb deu idees principals que havia de tenir un bon comunicador. 
  • Finalment, entre tota la classe vam realitzar un decàleg en comú.


IMATGE EXTRETA DE GOOGLE IMATGES

El decàleg per ser un bon comunicador és:

  1. Tenir clares les quatre preguntes bàsiques
  2. Domini de la llengua
  3. Positivisme
  4. Retroalimentació amb el públic
  5. Ser natural no memoritzar el discurs
  6. Elaboració d'un bon discurs
  7. Domini del llenguatge no verbal
  8. Domini de la veu: velocitat, volum, vocalització
  9. Ser clar, breu i precís
  10. Estructura discurs
  11. Bon suport de mitjans audiovisuals

Reflexió:

Després d'haver llegit i resumit el llibre de Com parlar bé en públic ,  realitzar aquest decàleg ha sigut una manera de resumir les idees principals. A més, aquesta feina ha sigut cooperativa, per tant, he pogut aprendre nous coneixements d'altres companys que abans no s'havia. Gràcies a la col·laboració de tots, hem pogut arribar a la conclusió de què creiem que necessita una persona per ser un bon comunicador. Ha sigut una de les feines més útils, i que més m'ajudarà en un futur. 

martes, 13 de noviembre de 2012

COMUNICACIÓ AUDIOVISUAL I/O DIGITAL

Escoltar i fer d'espectador és rebre un missatge, reelaborar-lo i reconstruir-lo. Això vol dir, que quan ens comuniquem, l'emissor emet un sol missatge, però segons l'experiència del receptor aquest imaginarà una cosa o una altre. El receptor posa sentit a missatge.

  • Per exemple: Deu persones amb els ulls tancats els hi dius que dibuixin mentalment una muntanya. Si preguntes, veuràs com ningú la imaginat igual.  
Amb l'aparició dels mitjans audiovisuals i/o digitals el missatge és més complex a diferència d'un escrit on només ens fixaríem en la seva estructura i contingut. En mitjans audiovisuals, el receptor rep tanta informació que ha d'estar molt atent, i aprendre a mirar i no deixar-se enganyar. Ex: Publicitat subliminar

En àmbit educatiu trobarem tres factors principals: família, escola i mitjans de comunicació.

  • Les families que no presten atenció als seus fills o treballen fins tard, el fill s'educa amb la televisió. Això fa que els mitjans de comunicació tinguis una gran responsabilitat. 
  • Dintre de l'educació tradicional s'ha d'introduir les noves tecnologies. Per això és necessari una ALFABETITZACIÓ DIGITAL I AUDIOVISUAL, és a dir, saber llegir més enllà de les pantalles, saber aspectes tècnics, com fer.ne un bon ús en les situacions quotidianes... per tant, treure màxim profit de les noves tecnologies. 
  • Quan més coneixements  tinguem sobre aquests, millor podrem atendre els objectius de l'emissor. 

Aquí ús deixo amb un vídeo molt interessant sobre la comunicació audiovisual i/o digital, i d'on he extret gran part de la informació:


Edu3.cat
 
Vídeo extret de : edu 3.cat 


Reflexió:

Gràcies aquesta classe de COED, he après la importància i influencia de les noves tecnologies als infants.I cada persona és diferent segons les seves experiències. A partir d'aquí, hem de ser conscients del que succeïx al món i treure-li el màxim de profit. 

lunes, 12 de noviembre de 2012

LA COMPOSICIÓ D'UN TEXT

El procés de composició d'un text es divideix en tres etapes:

  1. Planificació
  2. Composició
  3. Revisió
Tot aquest procés és no lineal,  per tant, podem anar endarrere i endavant quan sigui necessari.
Esquema general

1. PLANIFICACIÓ: consisteix en reflexiona i establir els objectius que volem transmetre en el text ( informar, convèncer, divertir...) i a partí d'aquí ens determinarà quin tipus de text és: descriptiu, narratiu, informatiu, expositiu... Desprès s'ha de dur a terme una estratègia determinada per recollir, seleccionar i ordenar la informació que volem transmetre. Per fer-ho utilitzarem aquesta base:

  • Tipus de destinatari, tema, objectius, extensió i estructura.
  • Pluja d'idees, documentació, respondre 6W, prendre apunts.
  • Selecció d'idees i ordenar-les, tècniques d'agrupació ( grups o mapes conceptuals) i tècniques d'orientació ( números, esquema...)


2. REDACCIÓ/ COMPOSICIÓ: consisteix en transformar les idees i plans en llenguatge escrit, és a dir, un text coherent, estructurat d'una manera determinada i amb uns trets estilístics concrets, tenint sempre en compte les característiques de la coherència, adequació, cohesió, correcció i variacions. Per realitzar-ho utilitzarem:

  • Paràgrafs
  • Connectors
  • Signes puntuació


3. REVISIÓ: consisteix en avaluar el que hem escrit, decidir si s'adiu a les nostres expectatives i, si convé, modificar el que calgui per tal de millorar el text. Hem de revisar tant el contingut  com la forma, la gramàtica i convencions.



He tret la informació de: AMADEO, I.; SOLÉ, J. (1996). Curs pràctic de redacció. Barcelona: Editorial Columna

domingo, 11 de noviembre de 2012

WINDOWS MOVIE MAKER

"És un software d'edició de vídeos de Windows. " DEFINICIÓ EXTRETA DE VIQUIÈDIA

Gràcies aquest programa podem editar vídeos amb fotografies i sons, i desprès publicar-los i compartir-los. D'aquests n'existeixen varies versions, la última de totes és: Windows Live Movie Maker 

Ús proporciono un vídeo tutorial ( de Youtube) de com funciona aquest programa:



A classe vam realitzar un vídeo de com és la nostra universitat de Blanquerna. Aquest desprès d'haver-lo realitzat es transforma a "pel·lícula". Aquesta està penjada a Youtube 



Finalment adjuntaré un vídeo realitzat per mi, sobre els inicis en el món del surf.




QUÈ ÉS UN PREZI ?

Mitjançant el programari del prezi, he explicat en què consisteix aquesta tècnica, espero que us serveixi d'ajuda: