lunes, 12 de noviembre de 2012

LA COMPOSICIÓ D'UN TEXT

El procés de composició d'un text es divideix en tres etapes:

  1. Planificació
  2. Composició
  3. Revisió
Tot aquest procés és no lineal,  per tant, podem anar endarrere i endavant quan sigui necessari.
Esquema general

1. PLANIFICACIÓ: consisteix en reflexiona i establir els objectius que volem transmetre en el text ( informar, convèncer, divertir...) i a partí d'aquí ens determinarà quin tipus de text és: descriptiu, narratiu, informatiu, expositiu... Desprès s'ha de dur a terme una estratègia determinada per recollir, seleccionar i ordenar la informació que volem transmetre. Per fer-ho utilitzarem aquesta base:

  • Tipus de destinatari, tema, objectius, extensió i estructura.
  • Pluja d'idees, documentació, respondre 6W, prendre apunts.
  • Selecció d'idees i ordenar-les, tècniques d'agrupació ( grups o mapes conceptuals) i tècniques d'orientació ( números, esquema...)


2. REDACCIÓ/ COMPOSICIÓ: consisteix en transformar les idees i plans en llenguatge escrit, és a dir, un text coherent, estructurat d'una manera determinada i amb uns trets estilístics concrets, tenint sempre en compte les característiques de la coherència, adequació, cohesió, correcció i variacions. Per realitzar-ho utilitzarem:

  • Paràgrafs
  • Connectors
  • Signes puntuació


3. REVISIÓ: consisteix en avaluar el que hem escrit, decidir si s'adiu a les nostres expectatives i, si convé, modificar el que calgui per tal de millorar el text. Hem de revisar tant el contingut  com la forma, la gramàtica i convencions.



He tret la informació de: AMADEO, I.; SOLÉ, J. (1996). Curs pràctic de redacció. Barcelona: Editorial Columna

No hay comentarios:

Publicar un comentario